Karttusen ja Hyytiäisen tunnelmia Salon SM-kisoista

Virkkalan voiman nostajat saavuttivat menestystä Nuorten voimanoston suomenmestaruuskisoissa Salossa.

Salon voimailijat järjestivät nuorten klassisen voimanoston SM-kisat 18.-19.11.2017. Voimanostoon kuuluu kolme nostolajia: jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto. Jokaisessa lajissa on kolme nostoa, joten kisassa tehdään yhteensä yhdeksän nostosuoritusta.

Virkkalan voiman Jere Karttunen (s. 1998) voitti kultaa 20-vuotiaiden, 105 kg -painoisten miesten sarjassa. Hänen yhteistuloksensa oli 625,0 kg. Karttusen kaikki nostoyritykset hyväksyttiin. Viimeisillä yrityksillä nousi jalkakyykystä 232,5 kg, penkkipunnerruksesta 150,0 kg ja maastanostossa 242,5 kg. Hopealle sarjassa sijoittui rovaniemeläisen Napapiirin voimailijoiden Mikael Eksymä yhteistuloksellaan 622,5 kg ja pronssille helsinkiläisen Team365:n Mikael Huovinen yhteistuloksellaan 572,5 kg.

Ennen kisaa Jere Karttunen asetti tavoitteekseen voittaa kisat, jossa hän sitkeän harjoittelunsa avulla onnistuikin. Ennen kisaa hän harjoitteli kokonaisen vuoden mittaisella klassisella ohjelmalla, mm. toistoja progressiivisesti vähentäen. Aluksi Karttunen tähtäsi 110-kilon sarjaan, mutta ei onnistunut nostamaan painoaan yli 109 kilon, joten kesällä hän teki lopulta päätöksen kilpailla 105 kilon sarjassa. Kehon painonpudotus syksyllä 108 kilosta 104 kiloon vei kuitenkin voimia ja sarjakestävyyttä, joten viimeisiin harjoituksiinsa ja kisakuntoonsa Jere Karttunen ei ollut täysin tyytyväinen. Ennen painonpudotusta hän oli vahvemmassa kunnossa kuin kisoissa.

Kisasuoritukseensa Karttunen oli kuitenkin jossain määrin tyytyväinen, sillä hänen jokainen nostonsa hyväksyttiin kaikin tuomariäänin. Kisan jälkeen hän tosin pohti, että ”joka nostossa olisi voinut olla ainakin 2,5kg lisää – etenkin kyykyssä”.

Joulukuussa Karttunen aikoo kilpailla klassisen penkkipunnerruksen SM-kisoissa Tammisaaressa. Hän tarvitsee kisameriittejä, jotta hänellä olisi parempi mahdollisuus päästä Puolustusvoimien urheilukouluun suorittamaan asevelvollisuutta. Tähtäimessä ovat myös Kankaanpäässä tammikuussa 2018 järjestettävät nuorten voimanoston SM-kisat.

Syyskuussa tuore tekniikan ylioppilas Jere Karttunen aloitti opinnot Aalto-yliopistossa Espoon Otaniemessä, mutta asuu edelleen Lohjalla. Voimanostossa häntä kiehtoo ”itsen kehittäminen, – siihen on jäänyt koukkuun. Ja mahdollisuus saavuttaa jotakin, jota ei rahalla saa.”

Virkkalan voiman Henry Hyytiäinen (s. 1999) voitti kisoissa hopeaa 20-vuotiaiden ja 93 kg -painoisten miesten sarjassa. Hänen yhteistuloksensa oli 530,0 kg. Jalkakyykystä Hyytiäinen sai nousemaan 207,5 kg, penkkipunnerruksessa 110,0 kg ja maastanostossa 212,5 kg.  Sarjan ylivoimainen voittaja oli Tampereen voimanostajien Eino Järvisalo yhteistuloksellaan 630 kg. Pronssin voitti Varpaisjärven Vireen Teemu Pakarinen yhteistuloksellaan 465 kg.

Ennen kisaa Henry Hyytiäinen asetti tavoitteekseen ”pääasiassa parantaa omia tuloksiaan, mutta myös pärjätä mahdollisimman hyvin omassa sarjassani”.

Hyytiäinen osallistui toukokuussa 2017 ensimmäisiin voimanostokisoihinsa ja myönteisen kokemuksen jälkeen hän päätti osallistua nuorten sm-kisoihin. Tästä päätöksestä lähtien hän harjoitteli kovaa ja määrätietoisesti juuri Salon kisoja varten. Harjoittelu tuotti tulosta ja tulokset nousivat pitkin kesää ja syksyä hyvää tahtia.

Voimanoston pariin Hyytiäinen päätyi, kun hän vuonna 2016 päätti lopettaa jääkiekon polvivaivojensa vuoksi. ”Sitten piti löytää jokin uusi laji johon panostaa ja voimanosto vaikutti parhaalta vaihtoehdolta, sillä salitreeniä oli jo jonkin verran takana. Kiinnostus lajia kohtaan ja tahto pärjätä lajissa kasvaa koko ajan kehityksen mukana”.

Kisan jälkeen Hyytiäisen olo oli tyytyväinen. Lähes kaikki meni suunnitelmien mukaan ja hän pääsi kisatavoitteeseensa: ”Yhteistulokseni parani ja sijoitus oli se mitä lähdettiin hakemaan”.

Tulevaisuuttaan voimanoston parissa Hyytiäinen ei ole vielä suunnitellut, mutta kisaaminen jatkuu varmasti. Kisajärjestelyistä Hyytiäinen totesi samaa kuin Karttunenkin: Ne olivat Salossa pääosin hyvät.

Haastattelun ja jutun teki:

Juhana Saarinen, Vivo sihteeri